Το mesayitonia.com.cy χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεσαι τη χρήση των cookies.

Εκκλησίες

Στην περιοχή της Μέσα Γειτονιάς λειτουργούν σήμερα τέσσερις εκκλησίες, του Τιμίου Προδρόμου, του Αποστόλου Ανδρέα, του Αγίου Ελευθερίου και της Οσίας Ξένης που ανήκει στους Παλαιοημερολογίτες. Ερείπια παλαιάς εκκλησίας βρέθηκαν στις παρυφές του λόφου της Πανθέας όπου και προγραμματίζεται στο ίδιο σημείο να ανεγερθεί νέα εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου κτίστηκε το 1846, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή στην Κύπρο του Τανσιμάτ, δηλαδή της διοικητικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης που εφάρμοσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία (1844). Από το έτος αυτό αρχίζει η ελεύθερη ανοικοδόμηση των ναών στην Κύπρο.

Ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Ανδρέα κτίστηκε το 1956, στην περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα. «Αγωνιζομένων Κυπρίων αποκτήσαι ελευθερίαν» μαρτυρεί εντοιχισμένη πλάκα στο εσωτερικό του ναού. Και οι δύο εκκλησίες έχουν πλήρως ανακαινισθεί εσωτερικά και εξωτερικά.

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  25 723 597
  25 723 744
  Γρίβα Διγενή 14, 4002 Μέσα Γειτονιά, Τ.Θ. 59596, 4010 Λεμεσός