Το mesayitonia.com.cy χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεσαι τη χρήση των cookies.

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο αείμνηστος Γέωργιος Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1903 στην Μικρασία. Λίγο πριν την μικρασιατική καταστροφή, το 1922 ο τότε 17χρονος Γιώργης πήγε στην Αθήνα. Εκεί εξελίχθηκε σε άριστο τεχνίτη της κοπτικής και ραπτικής. Οι βαθιές θρησκευτικές του πεποιθήσεις που προερχόντουσαν από την θρησκευτική αγωγή που πήρε από τους γονείς του, τον οδήγησαν να μάθει επίσης βυζαντινή μουσική και να γίνει ιεροψάλτης. Επίσης έμαθε μπουζούκι και μαντολίνο.

Η ζωή του στην Αθήνα κυλούσε ήρεμα μέχρι που ξέσπασε η Μικρασιατική Καταστροφή. Θύμα ο ελληνισμός της Μικρασίας. Ένα πλήθος κτυπημένο από την βαρβαρότητα, ανήμπορο να αντιμετωπίσει τη μοίρα του. Όσοι γλιτώνουν τότε από την φωτιά και το μαχαίρι των τούρκων, τράπηκαν σε φυγή προς κάθε κατεύθυνση.

Ο πατέρας του Καλογερόπουλου, με την μητέρα και την αδελφή του, μέσα στην ατμόσφαιρα πανικού, κατέληξαν στην Κύπρο και εγκαταστάθηκαν στη Λεμεσό. Ο Γιώργος για δύο χρόνια αγνοούσε παντελώς τα ίχνη τους μέχρι που τους εντόπισε από τον τύπο, οπότε έρχεται και ο ίδιος για να εγκατασταθεί μαζί τους μόνιμα στη Λεμεσό.

Άνοιξε ένα εμποροραφείο και γρήγορα έγινε ένας περιζήτητος ράφτης παγκύπρια. Παράλληλα διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στην οδό Αγίου Ανδρέου. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και με τα λεφτά που κατάφερε να κερδίσει έκανε πολλές επενδύσεις σε ακίνητα. Ιδιαίτερα αγόρασε γη στη περιοχή της Μέσα Γειτονιάς.

Γενικά η ζωή του πέρασε απλά και ήρεμα. Συχνά επισκεπτόταν διάφορες εκκλησίες με την τρίκλινη μοτοσικλέτα του, όπου του άρεσε να ψάλλει. Παρά την μεγάλη του περιουσία, ποτέ του δεν απέκτησε δικό του σπίτι, ζούσε σε σπίτι που ενοικίαζε. Αλλά και ποτέ του δεν παντρεύτηκε, παρά την αγάπη του για τα παιδιά, και δεν έφτιαξε ποτέ του οικογένεια.

Προς το τέλος της ζωής του, ο Καλογερόπουλος επισκέφθηκε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, στον οποίο και εξέφρασε την επιθυμία του να χαρίσει ολόκληρη του την περιουσία στα άπορα και ορφανά παιδιά. Έτσι, με την σχετική διαθήκη που συντάχθηκε την 4η Ιουλίου του 1972, δηλαδή ένα χρόνο πριν τον θάνατο του, η μεγάλη περιουσία του Γεώργιου Καλογερόπουλου έγινε κτήμα των παιδιών.

Εκτελεστές της διαθήκης ορίστηκαν αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Γενικός Εισαγγελέας. Αργότερα ιδρύθηκε το Ίδρυμα Γ.Ν. Καλογερόπουλου το οποίο και διοικείται μέχρι και σήμερα από οκταμελή επιτροπή.

ΔΡΑΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Γ.Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Γεώργιου Ν. Καλογερόπουλου, συστάθηκε ως Σωματείο στις 5 Δεκεμβρίου 1987, ως ήταν η επιθυμία του μακαριστού. Στο Ίδρυμα άφησε το κληροδότημα του, για να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς και κυρίως για θέματα που αφορούν την ευημερία των παιδιών και των νέων.

Με βάση το Καταστατικό και την Διαθήκη του Γεώργιου Ν. Καλογερόπουλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος απαρτίζεται από τους εξής:

  • Ο εκάστοτε Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού ως Πρόεδρος
  • Ο εκάστοτε Μητροπολίτης Λεμεσού ή εκπρόσωπος αυτού
  • Ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών ή εκπρόσωπος αυτού
  • Ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού ή εκπρόσωπος αυτού
  • Ο εκάστοτε Έπαρχος Λεμεσού ή εκπρόσωπος αυτού
  • Ο εκάστοτε Διευθυντής του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας ή εκπρόσωπος αυτού.
  • Ο εκάστοτε Δήμαρχος Λεμεσού ή εκπρόσωπος αυτού
  • Ο εκάστοτε Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς ή εκπρόσωπος αυτού

Τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, σεβόμενα την επιθυμία του Γεώργιου Καλογερόπουλου, έχουν πραγματοποιήσει ένα αξιόλογο έργο.

Μερικά από τα κυριότερα έργα αλλά και δράσεις του Ιδρύματος είναι τα εξής:

Σημαντικό έργο είναι η παραχώρηση γης του Ιδρύματος για την ανέγερση του Νηπιαγωγείου και Γυμνασίου που φέρουν το όνομα του Καλογερόπουλου και βρίσκονται στα δημοτικά όρια της Μέσα Γειτονιάς.

Το Νηπιαγωγείο Γ.Ν. Καλογερόπουλου ανεγέρθηκε το 1987 με έξοδα του Ιδρύματος και προσφέρει αξιόλογο έργο στα παιδιά μέσα από τις σύγχρονες κτιριακές του εγκαταστάσεις. Από την 1η Σεπτεμβρίου μετατράπηκε σε Κοινοτικό Νηπιαγωγείο. Την διαχείριση και λειτουργία του Σταθμού έχει ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου. Σύντομα προγραμματίζεται η πλήρης ανακαίνιση του Σταθμού.

Σε γη του Ιδρύματος έχει ανεγερθεί επίσης, το Στάδιο Γ.Ν. Καλογερόπουλου, ένας χώρο που χρησιμοποιείται για υγιή απασχόληση των νέων μέσω του αθλητισμού, κάτι που ήταν έντονη επιθυμία του διαθέτη.

Πρόσφατα στον αγωνιστικό χώρο τοποθετήθηκε πλαστικός τάπητας και ενισχύθηκε ο φωτισμός του Σταδίου, για να μπορεί να υποδέχεται και ποδοσφαιρικούς αγώνες Β' κατηγορίας του πρωταθλήματος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Επιπλέον, μέσω απαλλοτρίωσης παραχωρήθηκε γη που άνηκε στο Ίδρυμα, για την ανέγερση του ΚΖ' Δημοτικού Σχολείου και Δημόσιου Νηπιαγωγείου Μέσα Γειτονιάς, καθώς επίσης και η επέκταση του ΚΑ' Δημοτικού Σχολείου Μέσα Γειτονιάς.

Το 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Καλογερόπουλου, στα πλαίσια της προσφοράς του για τα παιδιά και τους νέους της Μέσα Γειτονιάς, πρόσφερε το ποσό των €100.000 για αναβάθμιση των σχολείων του Δήμου Μέσα Γειτονιάς. Το Υπουργείο Παιδείας εις ένδειξη εκτίμησης της προσφοράς του Ιδρύματος Καλογερόπουλου αποφάσισε όπως δώσει το όνομα του Γεώργιου Ν. Καλογερόπουλου στο νέο Δημοτικό Σχολείο που λειτούργησε στη περιοχή Πάνθεα στη Μέσα Γειτονιά. <.p>

Πέραν των πιο πάνω, κάθε χρόνο το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Δήμο Μέσα Γειτονιάς, προσφέρει ένα σημαντικό ποσό για τα χρηματικά βραβεία που παραχωρούνται για τους άριστους στο ήθος και επίδοση τελειόφοιτους μαθητές μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι εξασφάλισαν θέση σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, δίδονται δωροκουπόνια για τους άπορους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου Καλογερόπουλου, για αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Επίσης, κάθε χρόνο το Ίδρυμα δίνει σημαντικά χρηματικά ποσά για τον εξοπλισμό και τις ανάγκες όλων των σχολείων της περιοχής του Δήμου Μέσα Γειτονιάς.

Έχει καθιερωθεί ως θεσμός και δίδονται κάθε χρόνο χρηματικά βραβεία στους τελειόφοιτους μαθητές του Γυμνασίου Γ.Ν. Καλογερόπουλοι, οι οποίοι διακρίθηκαν για την προσφορά τους στον εθελοντισμό και την φιλανθρωπία, το περιβάλλον, την μουσική, την ζωγραφική, τον αθλητισμό, τις ξένες γλώσσες και στην συγγραφή έκθεσης για τη ζωή του Καλογερόπουλου.

Ως ένδειξη εκτίμησης και ελάχιστο δείγμα τιμής προς το Μεγάλο Ευεργέτη, τοποθετήθηκε μνημείο στο χώρο ταφής του στο Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου. Κάθε χρόνο, κατά τον μήνα Ιούνιο, τελείτε το ετήσιο μνημόσυνο του Καλογερόπουλου με τη συμμετοχή των σχολείων και των Οργανωμένων Συνόλων του Δήμου, εις ένδειξη εκτίμησης στον μεγάλο Ευεργέτη.

Με χορηγία του Ιδρύματος κατασκευάστηκε η προτομή του Μεγάλου Ευεργέτη Γεώργιου Καλογερόπουλου, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη κ. Φυλακτή Ιερείδη και βρίσκεται στην είσοδο του Γυμνασίου Καλογερόπουλου. Προτομή του υπάρχει και στο προαύλιο του Νηπιαγωγείου Καλογερόπουλου, η οποία και κατασκευάστηκε επίσης με έξοδα του Ιδρύματος.

Τα τρία σχολεία που φέρουν το όνομα του Γ.Ν. Καλογερόπουλου είναι:

Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Γ.Ν. Καλογερόπουλου

Διεύθυνση: Χρίστου Καψάλη 9, 4001 Μέσα Γειτονιά

Τηλέφωνο :25724555

ΚΘ’ Δημοτικό Σχολείο Γ.Ν. Καλογερόπουλου

Διεύθυνση: Αργολίδος 45, 4007 Μέσα Γειτονιά

Τηλέφωνο : 25694570

Γυμνάσιο Καλογερόπουλου

Διεύθυνση : Γωνία Μυκηνών και Μάρκου Δράκου, 4002 Μέσα Γειτονιά

Τηλέφωνο: 25694600

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ 2018

Πρόεδρος κα Έλενα Εφραίμ Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Λ/σού
     
Γραμματέας κ. Δώρος Αντωνίου Αββάς Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς
     
Ταμίας κ. Γιώργος Παντελή
δια του εκπροσώπου του
κ. Στέλιου Νεοφύτου
Γενικός Δ/ντής Υπουργείου Οικονομικών
     
Μέλος κ. Νίκος Νικολαίδης Δήμαρχος Λεμεσού
     
Μέλος κ.κ. Αθανάσιος
Δια του εκπροσώπου του
Πάτερ Θεοχάρη Θεοχάρους
Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λ/σού
     
Μέλος κ.Γιώργος Παντελή
Δια του εκπροσώπου του
κ. Γιώργου Γιαλλουρίδη
Γενική Δ/ντρια Υπουργείου Παιδείας
     
Μέλος κ.Μάριος Αλεξάνδρου
Δια του εκπροσώπου του
κα Μαρία Καμένου
Αναπλ. Έπαρχος Λεμεσού
     
Μέλος κ. Μάριος Αλεξάνδρου
Δια του εκπροσώπου του
κα Γεωργία Κατσουνωτού
Αναπλ. Έπαρχος Λεμεσού

 

Αποκαλυπτήρια προτομής στο Γυμνάσιο Γ.Ν Καλογερόπουλου από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστα Καδή στις 12 Μαΐου 2014

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  25 723 597
  25 723 744
  Γρίβα Διγενή 14, 4002 Μέσα Γειτονιά, Τ.Θ. 59596, 4010 Λεμεσός